Κέλλυ Ιωάννου

Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας

Διευθύντρια του CSI Institute

MSc στην Κλινική Εγκληματολογία

Τrauma Coach και Iδρύτρια του traumahelp.gr

Κέλλυ Ιωάννου

Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας

Διευθύντρια του CSI Institute

MSc στην Κλινική Εγκληματολογία

Τrauma Coach και Iδρύτρια του traumahelp.gr

Blog Post

Η Σιωπή της Ελίτ: Ενδοοικογενειακή Βία στις Υψηλά Μορφωμένες Γυναίκες

17/06/2024 Artilces
Η Σιωπή της Ελίτ: Ενδοοικογενειακή Βία στις Υψηλά Μορφωμένες Γυναίκες

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα σοβαρό και συχνά υποτιμημένο πρόβλημα που δεν γνωρίζει κοινωνικά ή μορφωτικά σύνορα. Ακόμη και γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και κοινωνική θέση μπορεί να βρεθούν θύματα βίας, και οι πιέσεις που αντιμετωπίζουν είναι συχνά μεγαλύτερες.

Η Ψυχολογία του Θύματος και του Θύτη

Η ψυχολογική εξάρτηση του θύματος από τον θύτη, ο φόβος, η ντροπή και η αίσθηση αδυναμίας δημιουργούν έναν κύκλο σιωπής και απομόνωσης. Οι θύτες, από την άλλη πλευρά, συχνά επιδεικνύουν παθολογικές συμπεριφορές εξουσιαστικής συμπεριφοράς, συναισθηματικής καταπίεσης και σωματικής βίας.

Κοινωνική και Οικονομική Πίεση

Οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και κοινωνική θέση αντιμετωπίζουν την επιπρόσθετη πίεση να διατηρήσουν μια εικόνα τέλειας οικογένειας. Ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής και οι επαγγελματικές συνέπειες μπορούν να τις αποτρέψουν από την αποκάλυψη της βίας.

Νομικές Προκλήσεις και Προστασία

Τα θύματα αντιμετωπίζουν σημαντικές νομικές προκλήσεις στην απόδειξη της κακοποίησης και την αναζήτηση προστασίας. Η βελτίωση του νομικού πλαισίου και η ενίσχυση των διαδικασιών υποστήριξης είναι απαραίτητες για την παροχή της αναγκαίας βοήθειας.

Κοινωνική Αντίδραση και Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Η εκπαίδευση σχετικά με τα σημάδια της βίας και η δημιουργία υποστηρικτικών δικτύων είναι καθοριστικής σημασίας.

Συγκεκριμένες Λύσεις

 1. Ενίσχυση Νομικού Πλαισίου: Αναθεώρηση και ενίσχυση των νομικών διαδικασιών για την προστασία των θυμάτων, με γρηγορότερη απόδοση δικαιοσύνης και αυστηρότερες ποινές για τους θύτες.
 2. Ψυχολογική Υποστήριξη: Δημιουργία περισσότερων δομών παροχής ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής δωρεάν υπηρεσιών.
 3. Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση: Προγράμματα εκπαίδευσης σε σχολεία και πανεπιστήμια για την κατανόηση και την αναγνώριση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και καμπάνιες ενημέρωσης για την κοινωνία.
 4. Υποστηρικτικά Δίκτυα: Δημιουργία και ενίσχυση υποστηρικτικών δικτύων που θα προσφέρουν βοήθεια και στέγη σε θύματα βίας, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν από τους κακοποιητές τους.
 5. Οικονομική Ανεξαρτησία: Παροχή οικονομικής υποστήριξης και ευκαιριών εργασίας για τα θύματα, βοηθώντας τα να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία και να σταθούν στα πόδια τους.
 6. Νομική Βοήθεια: Δωρεάν νομική συμβουλευτική και υποστήριξη για τα θύματα, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
 7. Κοινωνική Αλλαγή: Προώθηση της ισότητας των φύλων και καταπολέμηση των στερεοτύπων που ενθαρρύνουν την κακοποίηση, μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Πως να Σώσεις Κάποιον που δεν Θέλει να Σωθεί;

Η διάσωση κάποιου που δεν επιθυμεί ή δεν αναγνωρίζει την ανάγκη για βοήθεια είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές:

 1. Δημιουργία Ασφαλούς Περιβάλλοντος: Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον όπου το άτομο θα νιώθει άνετα να μιλήσει και να εκφράσει τους φόβους του.
 2. Συνεχής Επικοινωνία: Κράτησε ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας. Η υπομονή και η κατανόηση είναι κρίσιμες για να βοηθήσεις το άτομο να αισθανθεί ότι δεν είναι μόνο του.
 3. Παροχή Πληροφόρησης: Ενημέρωσε το άτομο για τις επιλογές και τις διαθέσιμες υπηρεσίες υποστήριξης χωρίς πίεση. Συχνά, η γνώση των επιλογών μπορεί να ενδυναμώσει τα θύματα να πάρουν δράση.
 4. Σεβασμός στην Αυτονομία: Αναγνώρισε ότι η απόφαση να ζητήσει βοήθεια πρέπει να προέλθει από το ίδιο το άτομο. Ο σεβασμός στην αυτονομία του είναι κρίσιμος.
 5. Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση: Συνεργάσου με επαγγελματίες για την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα σημάδια και τους κινδύνους της ενδοοικογενειακής βίας.

Η ενδοοικογενειακή βία στις υψηλά μορφωμένες γυναίκες είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για την κατανόηση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της. Η συνεργασία μεταξύ της κοινωνίας, της πολιτείας και των νομικών αρχών είναι απαραίτητη για την παροχή της αναγκαίας υποστήριξης και την αντιμετώπιση της βίας σε όλες τις μορφές και τα επίπεδα της κοινωνίας.